+45 21 60 80 33 info@mallorcahojskole.dk

Seneste nyt

På researchtur til Mallorca

Mallorca Højskole udvikler sig og er hele tiden på jagt efter nye samarbejdspartnere og nye veje at gå. Derfor har vi lige været på øen i vinterferien i uge 7 for at lave research. Det var ikke varmt, mellem 8-12 grader, men hvad gør det, når man overalt støder på synet af blomstrende mandeltræer og appelsiner, der hænger plukkemodne. Her ses nogle af de 100 appelsintræer, der er omkring højskolen.

fullsizeoutput_38d8

IMG_6530

Vi var også ude at teste nogle mulige vandreruter. Er det for hårdt? Hvordan er underlaget? Fordi vi var der i februar, oplevede vi sne i bjergene, men det lover vi, der ikke vil være i september, når vi skal ud at gå på vores nye kursus ” Mallorcas køkken, vin og vandring”.

IMG_6386

 

På det kursus Mallorcas køkken, vin og vandring skal vi ikke bare vandre, vi skal også lære at lave spansk og mallorcinsk mad. Det skal vi bl.a. med  tv-kokken Anne Hjernøe kendt fra bl.a. AnneMad, Mit spanske Køkken og en masse programmer med journalisten Anders Agger.

nyt anne

Anne kommer og underviser sammen med vores spanske kokke på højskolen Javier Elias og hans skønne mor, Maria, der ikke taler et ord engelsk. Alt er spansk, kropssprog og krammere. Og så taler hun igennem maden. Kan hun lide dig, disker hun op med den ene rustikke mallorcinske ret efter den anden, så du er ved at revne efter en aften hjemme hos Maria.

fullsizeoutput_1d57

 

Vi har fået adgang til Jørn Utzons hus Can Lis i 2018!

Vi har fået adgang til Jørn Utzons hus Can Lis i 2018!

Nu kan vi endelig fortælle, at vi har fået adgang til Jørn Utzons hus Can Lis på Mallorca i 2018. Vi er glade for at kunne tilbyde et unikt kig ind i Utzons hus, som blev opført i 1972. Efter opera-projektet i Sydney i 1966 flyttede hele familien Utzon til Mallorca for at bo. De købte i første omgang en grund på en smuk bjergside, hvor Utzon byggede sit første hus Can Feliz. Begejstringen for Mallorca var stor og derfor købte Utzon og familien endnu en grund nær byen Porto Petro, i det frodige sydlige hjørne af Mallorca. Can Lis blev derefter en realitet. Huset er opkaldt efter Utzons’ kone Lis Utzon, som boede i huset med ham i mange år. Can Lis er beliggende på en stejl klippe med en smuk udsigt ud til havet.

 
 

14668787-1

 

Can Lis er en nyfortolkning af Mallorcinsk byggeskik, hvor Utzon har anvendt de tilgængelige Mallorcinske byggematerialer.
Huset er en arkitektonisk perle med mange forskellige former og kanter. Det er udnævnt til at være et af de vigtigste huse, som er opført i det 20. århundrede, af flere førende arkitekthuse. I dag er det Utzon Fonden, i samarbejde med Statens Kunstfonds arkitektudvalg, der disponerer over Can Lis. Can Lis bruges til dagligt til “residency ophold”, som er arbejdsophold for danske arkitekter eller kunstnere. Under dette ophold får man lejlighed til virkelig at fordybe sig i et ambitiøst projekt i unikke og inspirerende omgivelser.

 
 

IMG_4025

 
 

Mallorca Højskole har være heldige at få lov til at se huset Can Lis, mens der bor en dansk arkitekt, som er ved at skrive sin bog.
Du kan opleve Jørn Utzons hus Can Lis til en unik sær-åbning kun for Mallorca Højskole på kurset “Mallorca set indefra” i uge 19 og 21. Vi
besøger også Can Lis på kurset i september(uge 37) og oktober(uge 42) til “åbent hus”. Inden besøget bliver der holdt foredrag om huset og Jørn Utzon.
 
 
IMG_4052
Efterårsferie i sommervarme

Efterårsferie i sommervarme

Så er vi tilbage efter et vellykket oktober-kursus på vores højskole i udlandet – nærmere bestemt Mallorca. Vejret var med os med 22-25 grader hver dag, og stemningen på holdet var helt i top. Vi fik mange skønne oplevelser, som vi sent vil glemme. Maria vores anden kok tog denne gang tre af sine venner med til Mallorca Højskole, og de gav en forrygende opvisning i traditionel mallorcinske danse, og vi fik lov til at lære med.

Besøget hos den danske kok og restauratør Helle Alexandersen var igen helt i top – et besøg der er gået rent ind på alle  hold med topkarakterer til både Helle og hendes mad. Besøget hjemme i privaten hos Helle i det skønneste hus i Porto Sóller, er indbegrebet af det, vi vil med Mallorca Højskole; Komme bag turistfacaden og besøge dem, der lever og arbejder på øen, og høre insider historier – alt sammen oplevelser man ikke får som almindelig turist.

Vi har valgt at lægge vinsmagningen på højskolen, hvor vores kok og sommelier Javier Elias sammen med Kim Juul fortæller om de mallorcinske vine, forskellen på de forskellige sorter og på den stigende vinproduktion på øen. Det fungerede utroligt godt at afholde vinsmagningen på højskolen, hvor vi fik mulighed for at  smagt os igennem fem meget velsmagende vine fra forskellige vindistrikter på øen.

XY9A1744 (1)

På en af vore kulturaftener fik vi besøg af skuespiller fra Badehotellet mm. Anne Louise Hassing. Det var hendes første foredrag om sit liv og karriere nogensinde, og måske netop derfor var hun meget åben og ærlig, også om bagsiden af medaljen ved det umiddelbare glamourøse liv som skuespiller.

XY9A1663

IMG_4998

Mallorca Højskole er en ny dansk højskole, der startede i januar 2017. Vi har afviklet alle kurserne for i år,  og vi har fået utrolig god respons. Flere har meldt sig på igen, og endnu flere anbefaler Mallorca Højskole vidt omkring. Det gør os glade og stolte. Vi har jo bare kastet os ud i det her eventyr med at oprette en højskole for nysgerrige voksne på Mallorca, – og så er det fantastisk at opleve hvor vel modtaget, det er blevet. Vi har lært meget siden pionerholdet i maj. Og vi er ved at finde den helt rigtige måde at lave kurserne på. Men det kan altid blive bedre. Derfor har højskoleforstander Anna Katrin Nørgaard brugt et stykke tid på øen til at researche på nye tiltag til 2018, så vi hele tiden udvikler nye tilbud samtidig med, at vi holder fast i de største succeser, hvis muligt. Et af de nye tiltage er, at vi skal på det super hyggelige og meget lokale marked i bondebyen Sineu, hvor de også sælger levende dyr!

 

 

Septembers himmel er også blå på Mallorca

Septembers himmel er også blå på Mallorca

På Mallorca Højskoles september hold  sang vi selvfølgelig ”Septembers himmel er så blå” fra Højskolesangbogen, og den passer også på Mallorca. Vi havde en skøn uge med sol de fleste dage, og poolen på højskolen blev flittigt brugt.

Vi har fået en ny med på holdet, og det er kokken Javiers mor, Maria. Hun er 64 år og taler spansk til os alle. Hun er super dygtig til at lave mallorcinsk mad, som hun har gjort siden hun var otte år. Maria er ikke bare god til at lave mad.Til vores afslutningsmiddag overraskede hun os alle ved at invitere veninden med på højskolen, hvor de to gav en opvisning i lokale folkedanse.

De fleste så frem til at opleve Jørn Utzons hus Can Lis, der normalt er lukket for offentligheden. For det er ikke bare et syn – det er en oplevelse. Det er et helt særligt hus, der levede op til forventningerne om at få en noget anderledes boligoplevelse.

Igen var besøget hos restauratør og kok Helle Alexandersen i Sóller utroligt populært, ligesom Adrian Hughes fra DR fik diskussionen i gang på det danskejet Kunstcentret CCA, da han holdt et provokerede oplæg med titlen : Hvad er kunst?

Det vi nok husker allermest, var den gode stemning af  fælleskab på holdet. Der blev snakket på kryds og tværs, og det var også om de svære ting, som livet kan byde på, der blev åbnet op for. Det er dejligt, når det lykkedes at skabe en stemning af tryghed og tillid i gruppen, så man kan berige hinanden med erfaringer fra et levet liv. Så har det været en rigtig højskoleuge

Stor succes for Mallorca Højskole – Glade kursister og flotte evalueringer

Stor succes for Mallorca Højskole – Glade kursister og flotte evalueringer

Så har de første 25 kursister været på højskole i udlandet, nærmere betegnet Mallorca Højskole. Fra 30 april til 6 maj havde vi en helt fantastisk uge sammen. Det var et sandt pionerhold. Alt var første gang for os alle, men det gik ud over al forventning. Vi  styrede pænt og meget bevidst udenom turistens Mallorca, men oplevede i stedet øen igennem de mennesker, der lever og arbejder dér. Vi besøgte en nørdet økologisk vinbonde og smagte hans helt enestående vin. Vi var gæster i det flotteste hus i Porto Sóller, for der boede vores oplægsholder kok og restauratør Helle Alexandersen. Hun bød på kaffe på terrassen, og mens vi nød udsigten over bugten, hørte vi om at være erhversdrivende på øen, og om Mallorcas mange udfordringer bl.a. med turismen. Vi lærte om Jørn Utzons huse på Mallorca, oplevede Christine Feldthaus for fuld udblæsning og spiste os igennem Mallorcas køkken skønt tilberedt af vores spanske kok Javier Elias. Og så sang vi – hver dag – og mange sange fra højskolesangbogen. I bedste højskoleånd bidrog alle til fælleskabet og var med til at gøre dette højskoleophold til noget helt særligt. Som en kursist  beskrev det ; ”Det er en skøn blanding af ren luksus, lejrskole og højskole”.